Antep Fıstığı Faydaları

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı güçlü bir antioksidan, kötü kolesterolü düşürüyor ve kalbe çok iyi geliyor.  İçeriğinde A,B6, C vitaminleri, yüksek oranda lif, magnezyum, demir ve kalsiyum bulunuyor. Kalp krizi riskini düşürürken,  sindirim sistemi için oldukça faydalı probiyotik enzimler barındırıyor. 47 adet Antep fıstığı 158 kaloridir ve diğer fıstıklara ve 1 porsiyon ıspanak yemeğine oranla daha fazla lif içermektedir. Yüksek lif içeriği sizi tok tutacağı için, sanılanın aksine diyetlerinizde kilo vermenize yardımcı olur.

Antep fıstığı, sakızağacıgiller soyundan gelen, belki de kuruyemişlerin içerisinde en aristokrat sınıfa sokabileceğimiz bir besindir. Tadının oldukça rafine olması, tuzda kavrularak açığa çıkan lezzetinin diğer kuruyemişlere nazaran daha baskın oluşu, Antep fıstığını baş tacı ediyor. Osmanlı zamanında Şam fıstığı olarak adlandırılan Antep fıstığı, etimolojik olarak Farsça “fustuk” kelimesinden dilimize geçmiştir. Saraya Antep’ten,( güney doğu tarafından) yani Şam tarafından geldiği için, Antep fıstığı yerine Şam fıstığı denilmiştir. Bugün Gazi Antep yöresinde 600 yıllık Antep fıstığı ağaçlarının olduğu söyleniyor. 2. Dünya savaşı sıralarında, bu kadar değerli ve nitelikli bir ağaç olduğu bilinmiyorken, kıtlık dönemlerinde Antep fıstıkları kurutularak odun niyetine ısınmak için kullanılmıştır.

Antep fıstığı eskiden beri tıpta kullanılan şifalı bir bitki olarak geçiyor. Hatta Antep fıstığının akrabası,  mercimek fıstığından yapılan Gilead Merhemi, kutsal kitaplarda yer almış, bu merhemin tüm hastaları iyileştireceğine, sonsuz yaşam ve şifa vereceğine dikkat çekmiştir.

antep fistigi faydalari Antep Fıstığı Faydaları

Etiketler: , ,