Poşet Çaylardaki Tehlike

Poşet Çaylardaki Tehlike

Tavşankanı, demli, açık, şekersiz, çok şekerli, çay içmeye bayılıyoruz. Hatta milletçe çaysız duramıyor, lafın belini kırmak için bile çayların demlenmesini bekliyoruz. Restoranlarda yemek üzerine çay içmek istediğinizde “demleme çayımız yok” cevabını almaya başladık. Yahu neden yok, çay demlemek çok mu zor, diyesiniz gelse de, belki de son zamanlara pratikliğinden ötürü evde de sık sık kullandığımız poşet çayları önümüze seriveriyorlar.

Çay tiryakilerinin ortak kararı olarak, sallama diğer adıyla poşet çay, çaya yapılan bir hakaret olarak görülür. Kokusu samsı diye tabir edilen ekşimtırak bir buğuya sahiptir, lezzet, tat ve keyif aramak manasız olur. Ama öyle bir gerçek var ki, bu poşet çayları evlerimize bile sokmaya başladık. Biz şimdi tadına, lezzetine hiç bulaşmadan, poşet çaylarda bulunan bazı tehlikelere, poşet çayların zararlarına göz atacağız.

Poşet çayların poşeti sıcak suya girdiğinde bardağınızın içine kimyasallarını salan elyaf ya da benzeri bir tekstil malzemesinden ya da inceltilmiş PET yani polietilen bir plastikten yapılıyor. Bildiğiniz kimyasal bir madde anlayacağınız ve bu çayları üreten firmalar sıcak suda erime ya da moleküler olarak parçalanma noktasının yüksek derecelerde olduğunu savunuyorlar. Dünya Sağlık Örgütü bu malzemenin kansorejen epoksi reçine ihtiva ettiğini ve hatta epiklorohidrin adında bir çeşit pestisit olduğunu söylüyor. Pestisitin zararlarına, PET’in ve diğer plastiklerin zararlarına linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

E peki ne yapılabilir? Ya eski usul demlemeye, çaydanlık, demlik ikilisinin güvenli kollarına bırakacağız kendimizi ya da sallama poşetten çayı çelik demleme toplarına aktaracağız. Sadece bildiğimiz siyah çaylar değil, bitkisel çayları bile artık poşetliyorlar. Bunun yerine cam süzgeçli demliklerden faydalanarak, bedenimizi kimyasallardan bir nebze olsun korumak mümkün. Hem bu şekilde bitki çaylarının doğal kokuları bile daha fazla alınabiliyor.

poset caylardaki tehlike Poşet Çaylardaki Tehlike

Etiketler: , ,